L’església de la Mare de Déu de les Neus dels Masos de Tamúrcia era sufragada de la de la Torre de Tamúrcia, encara que antigament depenia del monestir d’Alaó.
El llogaret dels Masos de Tamúrcia està format per 14 cases aïllades i situades al llarg d’un camí d’uns 490 mestres que les comunica. Està ubicat a la vessant meridional del tossal de Cornells i a una alçada d’uns 990 metres sobre el nivell del mar.
L’església està emplaçada a l’extrem oest del poble. És rectangular i sense cap estil arquitectònic definit, les parets són de pedra vista i la coberta era de llosa (foto 1). En la reforma que es va fer l’any 1987, es va retirar la volta del sostre i el cor. També es va reduir l’alçada de l’edifici, es va fer una coberta nova de fusta (foto 2) i d’Uralita i es va reconstruir l’espadanya del campanar*.
Està orientada de nord a sud, i en aquesta paret hi ha la porta d’entrada, una petita finestra rodona i el campanar d’espadanya d’un sol ull on hi ha una campana (foto 3).
La paret oest té adossada la sagristia (foto 4) i al costat est hi ha l’antic fossar de dimensions molt petites que devia ser suficient per a la població que tenia el poble (foto 5).
*Informació facilitada per Jesús Porté de casa Rafel.
Accés:
En el punt quilomètric 103 de la N230, s’agafa la carretera que va a la Torre de Tamúrcia. Al km 4,35 es pren el trencall situat a l’esquerra que porta als Masos de Tamúrcia. Al km 5,14 es troben les primeres cases del poble i es continua en direcció a l’oest per l’únic carrer que hi ha. Al km 5,68 s’arriba a l’església de la Mare de Déu de les Neus.
Bibliografia:
enciclopedia.cat
Josep M Gavín. 1982. Inventari d’esglésies. Pallars Jussà número 8. Arxiu Gavín. Artestudi Edicions.
Arxiu Gavín de les Avellanes
Jordi Mir Tremp i la Conca. 50 Anys de fets i records. Editorial Garcineu Polaris




