SANTA MARIA DE TURMEDA

Els documents que citen aquesta església la situen a la  Sarga d’Orrit i al costat del castell de Turmeda. Aquest també surt en molts documents del s. XI: Apó de Turmeda va estar present a la consagració del bisbe Borrell de Ribagorça l’any 1017 i en la conveniència de 1072 entre Artau I de Pallars Sobirà i el seu cosí Ramon V de Pallars Jussà, Artau I li reconeix la propietat de Turmeda. 

Degut a la Guerra dels Segadors, Sapeira va patir la destrucció de les cases situades a la part oest del poble. Joseph Sullà, senyor de Sapeira, va reconstruir l’abadia que va quedar malmesa. Va obligar els vilatans de Saperia, d’Aulàs i de Turmeda a contribuir amb jornals per al seu nou bastiment. Això ens indica que almenys fins al segle XVII el nucli de Turmeda estava habitat.

Malgrat les fonts documentals, tant el castell com l’església de Santa Maria de Turmeda es donaven per perduts, al no trobar-ne cap resta.

A la roca de Turmeda hi ha la cova “dels moros” (foto 1). Pot ser que aquest nom es degui a què en èpoques pretèrites quan una construcció sobresortia per la seva dificultat es deia que ho havia fet el dimoni, els moros o un mag. Aquest nom es podria deure a la paret que protegia la balma i que està situada a uns 6 metres del terra (foto 2).

Resseguint el terreny i anant als peus de la roca de Turmeda, vaig tenir la gran satisfacció d’haver trobat les restes del castell i de l’església.

El castell de Turmeda és un castell roquer. Està format per una paret situada a uns 6 metres d’alçada que tanca la balma i el fa inexpugnable (foto 2 i 3).

Als peus de la roca del castell s’identifiquen les restes de l’església; es tracta d’un mur de pedra amb carreus de grans dimensions i ben tallats. Està orientat N-S i paral·lel a la roca ja que no pot estar situat en direcció E-O per l’orografia del terreny (foto 4 i 5).

Al costat de les restes de l’església s’identifiquen els vestigis de les cases d’aquest nucli de població (foto 6).

Accés:

Cal agafar l’antic camí de Sapiera a Tremp: Wikiloc: TERRETA-Camí antic de Saperia a Tremp. 

Se surt de Sapeira  i al km 1,2 s’arriba a la llera del barranc de Turmeda. Es deixa el camí que va a Esplugafreda i a Tremp i es puja per la llera del barranc en direcció est. Al cap d’uns 100 metres es comença a ascendir per la part esquerra on hi ha una clariana al bosc de roures. Es continua ascendint sense que hi hagi cap traça de camí pel mig del bosc, fins anar a trobar la base de la roca de Turmeda que està situada a 570 metres.

Bibliografia:

Enciclopèdia Romànica de Catalunya, volum XV.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s