Sobre el blog

Fa uns quants anys vaig voler fer l’arbre genealògic de la meva família, i com es obvi, vaig començar la recerca en els documents eclesiàstic. Vaig anotar les dates de naixements, confirmacions, matrimonis i defuncions dels meus avantpassats i també hi vaig entrellucar fragments de vida d’altres convilatans.

Com a metge, llegir les causes de mortalitat que estaven anotades en els llibres de defuncions, observar que en un determinat moment hi apareixen un nombre anormal de morts, fins i tot assassinats que ja ningú recorda, en va encuriosir tant que no vaig tenir aturador.

La Guerra Civil sempre m’ha interessat tant pel fet bèl·lic com per les circumstàncies polítiques i socials que la van provocar. Sabíem de l’empresonament en tres ocasions del meu padrí, Francisco Colomés Ardanuy,  per haver estat tinent d’alcalde de Sapeira durant la República i haver estat implicat en l’ajut a una partida de maquis a la Terreta. La informació oral que la família tenia era molt poca, però el fet d’haver pogut consultar els documents dels consells de guerra sumaríssims, em va obrir tot un nou filó, desconegut per a mi,  per estudiar la Guerra Civil, el primer franquisme i el moviment maqui.

A partir d’aquesta recerca d’informació he seguit treballant, estudiant, rastrejant arxius, buscant documentació, escoltant persones que m’han regalat coneixements i històries per reconstruir fets del passat. M’agrada compartir-les i per això faig xerrades i conferències allà on em conviden. Ara he pensat que ja és hora d’escriure-les i compartir-les amb tots els que us vingui de gust llegir aquests exercicis de microhistòria.

La muntanya i l’excursionisme és una de les meves passions, darrerament ho he combinat amb la història, anant als llocs on van passar fets destacats per ser testimoni d’allò que hi va succeir.

En aquest blog , a part dels relats d’història, també hi trobareu escrits d’altres temes com l’etnografia, passejades pel país, rutes, a vegades mirades compartides cap a “punts cecs”.  Desitjo que us sigui interessant i útil.