SANT ANDREU D’ESCALES

Era la capella del mas de Sant Andreu que depenia de Santa Maria d’Alaó. El primer document on s’esmenta  aquesta capella-església, que després donarà nom al mas, apareix en un privilegi de Carles el Calb (823-877) al monestir d’Alaó per establir-hi una cel·la monacal.

El mas amb la seva capella estava situat al peu de la muntanya de Casterner de les Olles, a prop del riu Noguera Ribagorçana i al costat del camí que anava des de la Conca de Tremp fins al Pont de Suert. 

Durant la construcció de la presa i la central hidroelèctrica d’Escales, en aquest mas s’hi van habilitar dormitoris pels treballadors provinents de fora del país, donada l’escassetat d’aquests equipaments a la zona (foto 1-juny 1949-). 

El mas de Sant Andreu va ser expropiat per l’ENHER (foto 2-febrer 1955-) al  quedar colgat per les aigües del pantà d’Escales (foto 3- juny 1955-).

Bibliografia:

http://historiatransportcat.blogspot.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s