SANT HILARI DE LLASTARRI

Llastarri és el poble més elevat de la Terreta, està situat a 1.180 m sobre el nivell del mar i està enclavat  en els contraforts de la Roca de Sant Gervàs per l’Oest. Al seu front hi ha el Roc de Sant Cugat (1.328m) i  la Roca de la Canal (1.269m).

El nom de Llastarri prové de l’antic basc: Llastra: palla, herba seca. Arri: Roqueral.  

Es tracta d’un enclavament estratègic pel control del congost d’Escales. Les seves vinyes eren importants pel Monestir d’Alaó, que les va adquirir i plantar segons consta en un document del 833. Una donació de l’any 930 menciona terres, vinyes, cases, casals, eres, pallers, molins, prats, garrigues, boscos, fonts, horts i arbres, situats al castell de Llastarri. Fins al s.X va pertànyer al pagus d’Orrit, però ràpidament passa a dependre d’Alaó. 

L’església de Sant Hilari és un edifici petit i molt modificat, quadrangular, amb volta de canó totalment enfonsada. La porta d’entrada està situada a la paret oest. Al seu davant hi havia el fossar (foto 1 i 2). En aquest mur també hi havia un campanar d’espadanya, ara desaparegut,  que es veia des de Sopeira i era un punt de referència per aquest poble (foto 3). 

Aquesta església pertanyia a l’arxiprestat de Sopeira.

Accés: 

Se surt del pàrquing del monestir de Santa Maria d’Alaó de Sopeira. Es passa pel davant de la porta de l’església i anem a buscar els tres absis, s’agafa la pista en direcció nord fins trobar el pont romànic o pont de Dalt (400m). Es travessa el riu Noguera Ribagorçana i es camina pel costat de l’estació transformadora, ara  el camí voreja les aigües del Contraembassament. Al cap de poc (900m) es troba un pal indicador que assenyala el camí que porta a Llastarri. És un camí ample que va pujant en direcció est (foto 4). Al Km 1,7 s’acaba el terme municipal de Soperia on hi ha  un pal indicador que diu “Mirador de Sopeira” (foto 5). Ara es continua per l’antic camí que està indicat amb marques grogues i va ascendint en mig de boixos, roures, alzines i algun faig. A mesura que anem fent camí, tenim de referència les parets de la Roca de la Canal. Al cap de 2,9 km s’arriba a un planell on l’any  1993,  al llaurar quest terreny, es va trobar una necròpolis  amb enterraments de lloses i amb restes òssies humanes (foto 6).

Aquí girem en direcció sud per una pista agrícola i planejant pel mig dels antics bancals, s’arriba a les cases del poble de Llastarri. L’església de Sant Hilari es troba a la part més al sud del poble i a la vora de la cinglera (foto 7) on es gaudeix d’una vista aèria de Sopiera i del monestir de Santa Maria d’Alaó (3,2 km (foto 8).

També s’hi pot arribar des de Sopeira passant per Sant Gregori, per una pista en molt males condicions, apta només per vehicles 4×4, que puja pel barranc de Miralles que cal seguir durant 9,4 km, però no té l’encant de passar per l’antic camí de Sopeira a Llastarri. 

Bibliografia

Catàleg del patrimoni arquitectònic, paisatgístic i ambiental de l’ajuntament de Tremp.

Enciclopèdia Romànica de Catalunya XV

Josep M Gavín. 1982. Inventari d’esglésies. Pallars Jussà número 8. Arxiu Gavín. Artestudi Edicions.

Arxiu Gavín de les Avellanes

Jordi Mir. 2018. Tremp i la Conca, 50 anys de fets i records. Ed. Garsineu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s