SANT CLIMENT DE TOROGÓ

Es tracta d’un antic priorat benedictí del s. X, filial del monestir d’Alaó. 

Diferents documents de mitjans del s. IX (838 i 863) demostren que Alaó tenia propietats en aquest lloc en forma de casals, prats, pasturatges i boscos, demostrant la seva voluntat d’expansió dins del territori de la Terreta. 

L’enclavament de Torogó tenia dues zones clarament diferenciades: les millors terres i vinyes que aprofitaven la petita conca arrecerada i drenada pel barranc de Torogó que buida les seves aigües al barranc del Solà (actualment aquesta zona es denomina la vinya de Llebot i de Monge). L’altra zona era a ponent, no estava conreada i era un lloc per poder fer artiga i aprisió de la terra, incrementant d’aquesta manera  les seves propietats amb el sòl obtingut (aquesta zona es diu en l’actualitat la Costera).

L’any 984 hi havia una petita comunitat que depenia d’Alaó amb un prior que es deia Cometal, amb sis o set preveres i monjos i un cellerer que feia d’administrador.

Amb el canvi del mil·lenni arriba la decadència de la vida monàstica en aquest priorat i a mitjans del s. XI va tenir lloc la seva secularització.

L’església de Sant Climent és un edifici molt transformat, està format per una sola nau amb volta de canó que neix del propi absis  (aquesta part podria ser preromànica, de finals del s. X) (foto 1), després es va ampliar allargant el temple (foto 2), amb una coberta de fusta amb una falsa volta enguixada (foto 3).

La porta d’entrada s’obre a la paret nord en la part de l’ampliació. Un campanar d’espadanya d’un sol ull descansa sobre la façana de ponent. L’absis està orientat a llevant, és semicircular amb una finestra d’una sola esqueixada molt rudimentària (foto 4), la part exterior  està formada per tres peces de pedra tosca del país (foto 5).

Les parets exteriors no tenen cap ornamentació i estan construïdes amb un aparell de reble irregular però disposat en filades uniformes (foto 2)

En el seu interior només hi queda la pila de l’aigua beneïda situada al costat de la porta d’entrada (foto 6). 

Accés:

El lloc de sortida és el pàrquing del poble de la Torre de Tamúrcia (la Terreta).

0,0 km: Pàrquing de l’entrada de la Torre de Tamúrcia. Agafem la carretera que porta a Espluga de Serra. 

0,3 km: Deixem la carretera asfaltada i agafem el trencall de la dreta (pal indicador: Torogó 2,1 km). Continuem per la pista que comença a baixar seguint l’orografia i les cotes de nivell del terreny.

1,3 km: A l’esquerra i a uns 100 metres i a 41 d’alçada es troba el canyet de la Terreta.

2,4 km: Torogó.

2,43 km: Església de Sant Climent de Torogó.  

Bibliografia:

http://www.enciclopedia.cat

http://www.monestirs.cat

Catalunya Romànica, Volum XV, Pallars. Enciclopèdia Catalana

Josep M Gavín. 1982. Inventari d’esglésies. Pallars Jussà número 8. Arxiu Gavín. Artestudi Edicions.

Arxiu Gavín de les Avellanes

Jordi Mir. 2018. Tremp i la Conca, 50 anys de fets i records. Ed. Garsineu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s