SANT MARTÍ D’AULÀS

Aulàs és un poblet de la Terreta que formava part del municipi d’Espluga de Serra fins l’any 1970. Actualment pertany a Tremp. (foto 1)

L’església de Sant Martí d’Aulàs era sufragada de la de Sapeira. És un temple de petites dimensions, suficient per donar assistència espiritual als pocs habitants que vivien en aquest poble. És rectangular d’una sola nau amb el llenat de llosa del país i no presenta cap estil arquitectònic definit. Al mur nord s’hi va afegir una petita capella (foto 2), a la paret est hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls que a l’any 1978 encara tenia les  dues campanes (foto 3). En aquest mur s’obre la porta amb un arc de mig punt i al seu damunt una finestra rodona feta amb pedra tosca del país (foto 4). L’altar està col·locat a la paret oest (foto 5). Dels objectes litúrgics que tenia, destaca una Veracreu  (foto 6) que actualment està dipositada al Museu d’Art Sacre de la Ribagorça, situat a l’església vella del Pont de Suert. 

Aulàs va quedar completament deshabitat els anys 60 del segle passat. L’any 1997 es va tornar a poblar amb neorurals, havent-hi més habitants actualment que en l’època de major ocupació abans de l’emigració que va patir tota la Terreta.

Actualment l’església fa les funcions de magatzem comunitari (foto 7) i com anècdota explicar que, al juliol de 2015 el bisbe de Lleida Mons. Joan Piris Frígola, durant la vista que va fer a totes les esglésies de la Terreta, quan va arribar a Aulàs, gairebé li agafa un bon ensurt quan va veure en què s’havia convertit el temple de la seva jurisdicció eclesiàstica (foto 8). 

Al costat de la paret de ponent hi ha l’antic fossar (foto 2). 

Accés:

Al km 101,4  de la N230 s’agafa el trencall que passa pel damunt del pont sobre el Noguera Ribagorçana, entrem a Catalunya i prenem la carretera-pista del Pont d’Orrit-Sapeira-el Castellet-Espluga de Serra. Fins al poble de Sapiera la pista està asfaltada encara que actualment el ferm està molt deteriorar. A partir d’aquí es converteix en pista de terra. Al km 8,1 girem a l’esquerra seguint en direcció oest (pal indicador: la Torre del Senyó-Aulàs). Al km 9,1 s’agafa el trencall de la dreta (pal indicador: Aulàs). Al km 11,5 s’arriba al poble d’Aulàs. 

Bibliografia:

Enciclopèdia Romànica de Catalunya XV.

Josep M Gavín. 1982. Inventari d’esglésies. Pallars Jussà número 8. Arxiu Gavín. Artestudi Edicions.

Arxiu Gavín de les Avellanes.

Jordi Mir. 2018. Tremp i la Conca, 50 anys de fets i records. Ed. Garsineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s