EL BOTET DE CASA EL REI D’ESPLUGAFREDA

El Botet de casa el Rei d’Esplugafreda és una de les coves més emblemàtiques de la Terreta. Quan havia plogut molt s’amerava i l’aigua sortia per la seva boca de cop i fent bots, com una glopada. Aquest fenomen es podia veure des de varis quilòmetres lluny. 

Està situat als peus de la cinglera de la roca de Turmeda  (foto 1 i 2), al damunt del poble d’Esplugafreda (foto 3) i molt a prop de les restes de casa el Rei* (foto 4 i 5).

La boca d’accés és bastant petita i s’hi va col·locar un tub d’acer a la seva entrada, per evitar que s’obstruís  a conseqüència dels despreniments del talús, en el moment de construir la pista que va a Tremp (foto 6 i 7). Està format per roca conglomerada.

La primera exploració es va efectuar al mes d’octubre de 1975. Té una extensió de 1.579 metres entre el recorregut principal i el secundari (foto 8 i 9). Està format per galeries de diferents dimensions amb gatoneres i sifons d’aigua que cal superar. Per transitar-hi és necessari anar degudament equipat i tenir experiència en espeleologia.

El mot botet significa saltar una resclosa, sobreeixir o descarregar-se de cop un líquid o qualsevol massa resclosa o continguda. A la Terreta es fa servir per indicar els forats que s’ameren quan ha plogut molt. A part del botet de casa el Rei, també hi ha el de la Maciana, el del Castellet i el de Sant Gervàs.

*En aquesta casa es va produir un fet luctuós que va commocionar la Terreta: el dia 20 de febrer de 1949 hi va morir el pare i la filla. Va ser un suïcidi premeditat, el pare va disparar primer a la filla i després es va descarregar ell mateix un tret al cap. Les causes d’aquest parricidi i suïcidi van provocar tota mena de conjectures que un dia publicaré a: www.elcanutdelsminairons.cat

Bibliografia:

https://espeleoword.com

https://espeleobloc.blogspot.com

https://espeleodijous.cat

https://redib.org; Exploraciones en la Sierra de Lleràs. Botet de Casa Rei (2017-2019) (Tremp, Lérida)

Accés:

0,0 km: Pont d’Orrit. Agafem la carretera que va a Saperia, a el Castellet i a Espluga de Serra.

1,8 km: Deixem la carretera asfaltada que gira a l’esquerra. Seguim recte per la pista que va a Esplugafreda i a Tremp (pal indicador). La carrerada que ara s’agafa està en males condicions, per la qual cosa és recomanable seguir amb un vehicle 4×4.

2,8 km: Es deixa la pista de l’esquerra que va a una pedrera i continuem recte.

3,7 km: Travessem el gual del barranc d’Esplugafreda. Ara la pista es va enfilant fent ramanxoles i guanyant alçada. 

5,7 km: A la dreta tenim el poble d’Esplugafreda que està a escassos 100 metres.

6,5 km: La pista passa per sota dels cingles de Turmeda.

6,6 km: En el mateix revolt,  a la part oest hi ha una petita esplanada que permet aparcar un vehicle.

6,7 km: En aquest punt hi ha un pal amb la part superior pintada de color groc, pel costat oest de la pista es baixa en diagonal seguint un petit senderó (foto 4)  que ens portarà a la boca d’entrada del Botet d’Esplugafreda (foto 6 i 7). 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s