El conjunt megalític de Cornudella de Valira està format per dos dòlmens i un menhir que guarden relació amb els que es troben al Pallars. Està datat en l’època del neolític, entre els anys 6000 i 3000 AC. Està situat a la Rourera del Transà, al costat del mas de l’Hospitalet, entre els barrancs del Transà i el de la Serra, sota els cingles de la serra del Cis i de Coll de Vent.
Els dòlmens són de cambra rectangular simple, estan construïts amb blocs de pudinga, que són conglomerats de còdols molt durs que hi ha per la zona. Tenien una funció funerària i ambdós han perdut totalment el túmul que devien tenir, deixant al descobert les dues pedres verticals i l’horitzontal.
En l’excavació del dolmen de la Cabaneta del Formó, s’intueix que hi podia haver hagut un passadís sense cobrir que arribava fins a l’entrada de la cambra (foto 1).
El primer a donar-ho a conèixer fou Ramón Violant i Simorra (Sarroca de Bellera 1903-Barcelona 1956). L’any 1973 es va procedir a fer una prospecció arqueològica que va trobar pocs materials a l’interior de les cambres dels dòlmens, la qual cosa fa suposar que havien estat espoliades anteriorment.
La Roureda del Transà està a 1.020 metres sobre el nivell del mar, fa una pendent i s’orienta de nord a sud. En aquest lloc abunden nombrosos vestigis de murs i ruïnes de construccions que són de difícil interpretació, que han quedat emmascarades per la vegetació i els conreus que s’hi ha fet al llarg del temps (foto 2). És molt recomanable visitar-la per la tarda, ja que els rajos del sol en mig del roures li donen un caire més “esotèric” al lloc.
Accés: Per accedir a la Rourera del Transà cal fer un tros en vehicle i un altre a peu.
Accés en vehicle: Al km 103.3 de la N230 s’agafa el trencall de la A2614 que va a Sobrecastell i a Cornudella de Valira.
1.4 km: Sobrecastell.
6.9 km: Ribera de la Vall.
8.37 km: Deixem el trencall que va a Sant Martí del Sas i continuem per l’esquerra.
9.35 km: Deixem a la dreta la carretera que ens portaria al Sas i a Soperuny. Continuem per la A2614.
10.9 km: Arribem a la masia de l’Hostalet on podem deixar el vehicle. Per deferència als propietaris de la rourera, caldria demanar permís a la família que habita la masia abans de començar el camí.
Accés a peu:
0.0 Km: Agafem la pista en direcció nord que primer puja i després va baixant fins arribar al barranc del Transà.
0.25 km: Llera del barranc del Transà, la recorrem durant uns 30 metres a la vegada que fa una corba que gira en direcció oest.
0.28 km: Enfilem la pista que puja.
0.55 km: Deixem la pista i s’agafa el camí que puja en direcció nord (foto 3) que passa entre dues parets amples fetes amb pedres rodones de diferents mides (foto 4). Continuem per aquest camí.
0.64 km: A pocs metres veiem el dolmen de la Cabaneta del Formó (foto 5, 6 i 1). Ara anem en sentit nord pel mig de la Rourera del Transà (foto 7), sense que hi hagi cap corriol ni fita que indica el següent dolmen.
0,9 km: Dolmen de la Cabaneta del Tancat de Dalt (foto 8, 9 i 10). Ara girem en direcció sud oest durant uns 100 metres.
1 km: Menhir (foto 11 i 12). Pel mig de la rourera baixem en sentit sud fins a trobar el dolmen de la Cabaneta del Formó i retrobem el camí de tornada a l’Hostalet.
1,85 km: l’Hostalet.
Bibliografia:
Megalismo en Aragón. Maria Teresa Andrés. El Misterio de las grandes piedras (El megalismo en la Corna de Aragón) Colección: La Corona de Aragon T.I, 40-99, Barcelona-Zaragoza 1988.
Historia del Condado de Aragón. Manuel Iglesias Costa. Instituto de Estudios Altoaragoneses. Diputación de Huesca. 2001.
http://www.piedras-sagradas.es















