L’ETNOGRAFIA DE LA TERRETA

Al llarg de gairebé mil anys, la gent de la Terreta va conviure en perfecta harmonia amb els recursos que el territori li ha ofert. Van aprendre a adaptar-los i transformar-los, per tal de millorar les seves condicions de vida. Poc a poc, van anar creant una petita indústria de transformació que els va permetre de subsistir amb una gran autonomia. 

La tecnologia que feien servir per a transformar les matèries primeres es va modificar molt poc durant aquest mil·lenni. Em refereixo concretament als molins, als forns, al proveïment de combustible, a l’extracció de materials i a la transformació i conservació d’aliments.

Amb el despoblament massiu que va patir La Terreta durant la dècada dels anys 60 del passat segle, totes aquestes petites indústries van quedar en desús i s’han malmès. No hi ha cap publicació que ens expliqui on eren i com funcionaven, només ens queda la descripció oral de les persones que hi van treballar directament o varen veure com es construïen. El pas del temps ha fet que també aquesta part del dia a dia, aquesta part del patrimoni cultural, corri el perill de perdre’s en l’oblit. Afortunadament encara hi ha tota una generació que ens pot explicar i transmetre aquest llegat. 

Crec que tenim l’obligació de recuperar la nostra memòria històrica per salvaguardar tot aquest patrimoni, amb la finalitat de donar-lo a conèixer. 

En aquest blog aniré penjant material etnogràfic de la Terreta per donar-lo a conèixer i així, rendir un homenatge als nostres avantpassats que van contribuir a millorar la qualitat de vida dels pobles de la Terreta.

Vull donar les gràcies a totes les persones que m’han ajudat a fer tot aquest recull ja que també són coautors:

Àngel Colomés (casa Jumperna), Ramon Llebot (casa Ramon de Martí), Ramon Viu (casa Torrodà), Josep Erta (casa Mestre),  Maria Figuera (casa Jumperna), Josep Colomés (casa Jumperna), Mercè Gené (casa Jumperna), Laia Colomés (casa Jumperna), Joan Tort (casa Estudi Vell) i Maria Carme Díez (casa Estudi Vell) de Sapeira, Josep Maria Farré (casa Perantoni) i Aureli Barrull (casa Quina) de la Torre de Tamúrcia, Jordi Pagés (casa Millàn) d’Espluga de Serra, Ramon Moli (casa Tarrobella) del Castellet, Núria Bergua (casa Mostatxo) i Delfí Canelles (casa Cortit) de Castissent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s