SANT SALVADOR DELS MASOS DE TAMÚRCIA I L’ALZINA DEL CONSELL

Església d’origen romànic de la que de moment no s’ha trobat referències documentals. Està situada a l’obac dels Masos de Tamúrcia, a la partida de Sant Salvador, a la riba esquerra del barranc de Miralles i en terreny comunal.  Del temple només es poden veure les restes de les parets totalment caigudes que ressegueixen el perímetre de l’església. Les dimensions són  9 metres de llarg per tres d’ample i el gruix de les parets fa aproximadament 0.80 metres.

És d’època romànica, possiblement del s.XI, d’una sola nau i capçada per un absis semicircular de petites dimensions i està totalment enrunada. Caldria una actuació per netejar la vegetació de l’interior i dels voltants, així com treure les pedres dels costats dels murs per deixar net tot el perímetre de l’església (fotos 1 i 2).

A uns 30 metres de l’església es troba l’Alzina del Consell, arbre centenari i monumental, i dels més grans de la Terreta (Foto 3). 

Segons Glòria Francino, conta la llegenda que sota l’ombra d’aquesta alzina s’hi reunien els frares de Torogó, de Miralles i del monestir d’Alaò per fer els seus tractes i acords. També es diu per la contrada, que en aquest lloc es reunien els batlles dels pobles de la zona per parlar i resoldre algun  problema comú que poguessin tenir, d’aquí el nom de l’Alzina del Consell (Fotos 4 i 5)

El lloc té unes magnífiques vistes: just al davant, a l’altre costat del barranc i a la mateixa alçada, hi han les restes de l’antic castell de Miralles (s.IX) i de l’església de  Santa Maria (s.XII). Una mica més amunt es pot apreciar la cinglera de Freixans. Al centre hi ha el clot de Llastarri que dona accés al poble i a la Collada que permet l’entrada a la comarca de l’Alta Ribagorça. A la part dreta es poden contemplar les impressionats parets de la Serra de Sant Gervàs (Foto 6).

Per Sant Salvador i l’Alzina del Consell hi passa l’antic camí dels Masos de Tamúrcia a Llastarri, actualment convertit en una pista agrícola.

Itinerari:

Se surt des dels Masos de Tamúrcia, a l’extrem oest del poble, al costat de l’església de la MD de les Neus (en l’ICCG surt Sant Pere Màrtir) (0,0 km). S’agafa la pista agrícola en direcció NO (apta només pera vehicles 4×4) que a poc a poc gira en direcció nord (0,2 km), primer puja per anar baixant després i seguir per l’obac dels Masos de Tamúrcia (0,8 km). Es traspassa el barranc de la Solaneta (1,1 km) i es continua baixant veient des de lluny l’Alzina del Consell (Foto 6). A 2,3 km es deixa la pista que baixa fins al barranc de Miralles i s’agafa un corriol que ens porta a Sant Salvador i l’Alzina del Consell (2,5 km).

Bibliografia:

Glòria Francino Pinasa. Arbres amb ànima. Revista Temps de Franja. https://tempsdefranja.org/territoris/ribagorca/arbres-amb-anima.

Catàleg de béns culturals d’interès arquitectònic: Zones arqueològiques i paleontològiques. Ajuntament de Tremp.

Arxiu Gavín de les Avellanes

Foto 5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s