ELS MENJARS DE LA TERRETA: Sopes d’all i sopes menestrades

Des de que l’home va descobrir el foc, és probable que un dels primers plats que va descobrir van ser les sopes. En uns recipients rudimentaris hi col·locaven pedres calentes per escalfar l’aigua amb tota mena d’ingredients, tant animals com vegetals, per tal d’estovar-los. Aviat van adonar-se que el brou que hi que quedava era molt saborós.

Les sopes tenen moltes d’avantatges:

  • Reconforta el cos a l’hivern.
  • Hidrata l’organisme.
  • Permeten aprofitar millor els aliments, ja que molts nutrients i sabors passen al brou.
  • Són de fàcil digestió, per aquest motiu són molt recomanables al sopar.
  • Eviten el malbaratament alimentari, ja que hi podem posar tot tipus d’ingredients, tant d’origen animals com vegetal.
  • Són molt fàcils de preparar.
  • Són molt econòmiques.
  • Són adequades per a totes les edats, especialment per a infants i persones grans.

Sopes d’all 

Versió 1

Ingredients:

  • Alls, oli, pa una mica sec i tallat a llesques molt fines, sal, aigua/brou*, ou batut (opcional)

S’han de sofregir uns alls tallats en làmines amb oli a la cassola (foto 1) i, quan estiguin rossos, afegir-hi les llesques de pa, que ha d’estar una mica sec (foto 2). S’hi tira l’aigua o el brou, un polsim de sal i es deixa bullir (fotos 3 i 4). Després es remena amb un batedor perquè la mescla quedi desfeta (foto 5). També s’hi pot batre un ou per fer que les sopes siguin més consistents (foto 6).

Versió 2 

Es fan bullir les sopes amb un parell d’alls aixafats, un polsim de sal i una mica d’oli fins que estan fetes. També es remenen perquè quedin ben desfetes.

Sopes menestrades

El nom d’aquestes sopes prové del llatí: ministrare, que significa servir un plat a la taula. Aquestes sopes representen la forma més senzilla de preparar un àpat ràpid, calent, nutritiu i gustós. 

Ingredients:

  • Oli, pa una mica sec i tallat en llesques molt fines, sal, all cru opcional i aigua o brou* **

Es posen les llesques de pa tallades ben primes al plat, s’hi tira un rajolí d’oli i s’escalden amb aigua o amb brou (s’hi pot posar un all trinxat damunt del pa abans d’escaldar-lo) (foto 7).

*Es pot fer servir el brou de fer bullir les “tavelles” (mongetes verdes), la “verdura”  (bledes), els fesols o els cigrons.

** Les sopes menestrades també poden servir com a remei curatiu per a les afeccions abdominals si s’escalden amb aigua de timonet (farigola).

Deixa un comentari